Forum -> biedronka \"morderca\"
| Tytuł: | biedronka \"morderca\" |
| Autor: | jolka 25.1.2011, 08:18 |
| Nie wiem czy slyszeliscie o tej biedronce, ale wlasciwie trąbili o tym w mediach wiec trudno bylo nie slyszec. Jest to bardzo agresywna biedronka i bardzo płodna, zagraża innym gatunkom biedronek. Atakuje ludzi wywołując u nich odczyn alergiczny. Posiada do 23 kropek i nie zawsze ma kolor czerwony. Bywa także żółta a nawet czarna. Łatwo ją rozpoznac po charakterystycznym garbie na koncu pokryw. Niedawno \"wprowadzila sie\" takze do Polski i nawet naukowcy nie sa w stanie sobie z nia poradzić. | |
| Autor: | elka 25.1.2011, 13:32 |
| Ja slyszalam bardzo duzo o tej biedronce. Między innymi ze moze zostac plagą w Polsce bo ma charakter inwazyjny. Zjada inne biedronki. Mimo wszystko sądze ze okreslenie \"morderca\" jest tutaj troszeczke za mocne, bo jesli jest tak nazwana tylko dlatego ze zjada inne biedronki to w takim razie zwykle biedronki tez powinno sie nazwac mordercami z racji tego ze zjadaja mszyce :) | |
| Tytuł: | Owady w sadzie |
| Autor: | Zenon 14.2.2011, 10:38 |
| ?Owady w sadzie spełniają znaczącą rolę przy zapylaniu drzew oraz krzewów owocowych. Mszyca jest znanym robakiem występującym w Polsce, który zaliczany jest do szkodników upraw. Mrówki oraz termity tworzą bardzo rozbudowane struktury hierarchiczne. Bardzo często po zakończonym kopulowaniu samica modliszki zjada samca. Biedronka siedmiokropka kolokwialnie nazywana bożą krówką, odżywia się szkodnikami roślin przez co jest bardzo lubiana przez sadowników. | |
| Autor: | marka 17.2.2011, 10:54 |
| chyba cos nie trafiles w temat Zenonku. Rozmawiamy tu o czyms zupelnie innym. Mysle, ze miano \"mordercy\" jest tutaj bardzo przesadzone i przekoloryzowane. W ogole sądze, że biedronki gryzące ludzi to zwyczajna ściema. | |
| Tytuł: | biedronka \\ morderca |
| Autor: | jaś 24.4.2011, 13:21 |
| jak ja bylem na placu zabaw widzialem biedronke morderce ona miala biala twarz byla cala czerwona i nie miala kropek widzialem tez 2 inne by JAN333 | |